ZZP belooft naast gouden bergen ook een grote papierberg!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het momenteel minder aantrekkelijk kan zijn om als zzp maatvoerder of landmeter te werken. De politiek heeft besloten om de regelgeving “Maatregelen inhuur zelfstandige” vanaf januari 2025 weer strenger te hanteren en volledig te handhaven op schijnzelfstandigheid. (bron Rijksoverheid).

Dat zou kunnen betekenen dat er een aantal risico’s voor jou als ZZP’er bijkomen naast de bekende frustraties. Een grote risicofactor is dat opdrachtgevers heel duidelijk moeten kunnen maken dat jij als ZZP’er echt niet in dienst van het bedrijf bent. In veel gevallen is dat nog best wel lastig omdat er veel regels zijn waaraan je moet voldoen. Dat kan betekenen dat de opdrachtgever besluit om niet meer met ZZP’ers te werken, om dat risico te voorkomen. Controleer voor jezelf voor de zekerheid of je écht voldoet aan alle eisen.

Natuurlijk lopen bouwprojecten in Nederland nog wel even door. 100.000 woningen per jaar die erbij zouden moeten komen ( tot nu toe dit jaar zijn dit er 32.700 dus we hebben een flinke inhaalslag te maken). Dat betekent dat er voor maatvoerders en landmeters echt wel werk te vinden is.

Maar dat werk moet je wel zelf vinden. Als je al een lange tijd in dit vak aan het werk bent, dan weten ze je wel te vinden. Ben je net een jaar of twee bezig; tja dan zul je zelf ook moeten acquireren, opletten en inschrijven op klussen. Je moet uiteraard kwalitatief goed materiaal hebben. Een flinke investering is dat! En dat terwijl de tarieven onder druk komen te staan omdat er vrij veel zelfstandige maatvoerders en landmeters zijn. Bereken voor jezelf hoeveel uur je moet werken om de investering terug te verdienen van al het technische materiaal (total station, GPS, drone, software enz.), de auto met alle kosten, verzekeringen (risicoafdekking aansprakelijkheid), accountants/ administratiekosten, vergunningen, belastingen, opleidingen/ cursussen, het niet of te laat betalen van opdrachtgevers en alle tijd die je kwijt bent om problemen op te lossen.

En die moet je zelf oplossen. Want je bent ZZP’er.

Sommige mensen zijn er echt voor gemaakt om als zelfstandige te werken. Die voelen zich echt niet prettig in een loondienstconstructie. Die mensen begrijpen en kennen de risico’s en vinden het niet erg dat er geen kerstpakket is, of een collega waar je even lekker tegenaan kunt zeiken. Ze houden van deze sociale vrijheid. Ze snappen dat ze zelf de administratie moeten regelen en nieuw werk. En dat ze niet ziek kunnen worden, want dan is er geen inkomen. Dat nemen ze voor  lief, want dat hoort erbij.

Maar ben jij zo?

Misschien ben je er wel achter gekomen dat het toch niet zo goed bij je past maar vind je het moeilijk om de stap terug in loondienst te maken. Misschien vanwege gemaakte investeringen, of wat anders.

Kom eens met ons praten. Wie weet kunnen we daar samen wel iets op verzinnen. Want wij zijn aan het Vermeerderen en altijd op zoek naar ervaren maatvoerders! Check onze vacatures!