Personeelstekort in de bouw geeft stabieler beeld. Klinkt positief, maar ís het natuurlijk niet!

De cijfers over de arbeidsmarkt laten zien dat er steeds meer vraag is naar werknemers. Vooral in sectoren zoals de bouw. In het vierde kwartaal van 2023 en de eerste helft van 2024 nam het aantal openstaande vacatures in Nederland gestaag toe. Dit betekent dat bedrijven steeds vaker op zoek zijn naar nieuwe werknemers, maar moeite hebben om deze posities te vervullen.

In 2023 waren er gemiddeld 423 duizend openstaande vacatures, en dit aantal is in 2024 alleen maar verder gestegen. Hoewel veel vacatures werden vervuld, nam het aantal nieuwe vacatures nog sneller toe. Dit geeft aan dat de vraag naar personeel groeit. Bedrijven lijken het steeds moeilijker te vinden om de juiste mensen aan te trekken, waardoor veel vacatures onvervuld blijven.

De bouwsector laat een stabieler beeld zien, maar ook hier blijven veel vacatures openstaan. In het tweede kwartaal van 2024 waren er ongeveer 26,8 duizend openstaande vacatures in de bouw. Dit is slechts een kleine stijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. Hoewel de bouw een redelijk constante vraag naar arbeidskrachten heeft, is het duidelijk dat ook hier vacatures niet altijd even snel worden vervuld. Dit kan leiden tot vertragingen in bouwprojecten en andere problemen.

Vooral grote bouwbedrijven hebben moeite om genoeg personeel te vinden. Bedrijven met meer dan honderd werknemers zien een aanzienlijke toename in het aantal openstaande vacatures. Dit betekent dat ze niet snel genoeg mensen kunnen aannemen om aan de vraag te voldoen. Het kan grote gevolgen hebben voor de bouwsector, waar vertragingen in projecten een kettingreactie kunnen veroorzaken, die de hele sector raakt.

De cijfers laten duidelijk zien dat de vraag naar personeel, met name in de bouw, groot blijft en mogelijk nog verder zal toenemen. Dit onderstreept het belang van het vinden van manieren om meer mensen aan te trekken en te behouden in de bouwsector, zodat projecten op tijd en zonder extra kosten kunnen worden afgerond.

Bron: StatLine – Vacatures; SBI 2008; naar economische activiteit en bedrijfsgrootte (cbs.nl) (bijgewerkt tot en met 2e kwartaal 2024)

Op zoek naar een baan? Kijk hier!